Cărnățareturi și mezelicuri

Rolul acestei secțiuni din site este de a vă reda bucuria savurării unui cârnat gustos, apetisant, cu miresme de cimbru, usturoi, ienibahar. M-am inspirat în munca mea dintr-un citat al regretatului Radu Anton Roman, citat din cartea ”Bucate, vinuri și obiceiuri românești” :

” Animal sacrificat ritual, porcul e un substitut strãvechi al zeului agrar, al grâului care moare și renaște, împreunã cu timpul.

Împreunã cu alte tradiții specifice Anului Nou – celebrat mai înainte primãvara – sacrificiul porcului a fost transferat în perioada solstițiului de iarnã,peste sacrificiul sângeros al taurului – cultul Zeului Mithra.

Nu voi încerca aici sã vând castraveți grãdinarilor, adicã sã vã învãț pe dumneavoastrã ceva ce știți probabil mai bine decât mine: cum sã dereticați porcul, de la rât la coadã și din decembrie în aprilie. Dar am datoria sã vã informez despre unele tradiții și rețete care umplu, de secole și an dupã an, cãmãrile românești la început de iarnã.

Pentru cã oaia-i oaie și vaca-i vacã, așa-i, dar în România numai cine are porc iese din iarnã! Mã-ntreba mon ami Julien, într-un mai însorit, „Ce conserve mãnâncã românii iarna?“  Eram în Maramureș, i-am arãtat un godac hãpãind disperat niște lãturi din troacã. „Asta da conservã!“ a-nceput franțuzul sã râdã „crește ca inflația, o sutã de chile în cinci luni“. „Da, iar cu conservatul se ocupã de fapt madam Iarnã“.

Tãiatul, împãrțitul, sãratul, afumatul sunt treburile parlagiului.

Noi, fetele și bãieții gospodine, gãtim. Și ce-am putea „gãti“ din porc, imediat dupã tãiere, altceva decât caltaboși, cârnați, sângerete, tobã, piftie, chișcã, jumãri, carne în unturã la borcan, și ce ne-o mai veni în minte, cã nici cultura asta a porcului nu e simplã – șunci fierte, coapte, afumate, slãnini afumate în saramurã, fierte, cu boia, kaiser, șorici cu sare, așa e cu popoarele astea sãrace, n-aruncã nimic!

Au innuiții o culturã a renului complexã – gastronomicã, textilã, arhitecturalã? Au! Au zulușii o pluriculturã a babuinului? Au. Deci suntem salvați, nu mai suntem singuri, fraților, în complexitatea noastrã culturalã! ”

Așa că să purcedem fraților la bucate alese și gustoase !

carnati

jumeri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *